30 juni 2005

On Bullshit

One of the most salient features of our culture is that there is so much bullshit


På midten av 80-tallet hadde filosofiprofessor Harry G. Frankfurt en forelesning på Yale om bullshit. Nå har denne forelesningen kommet som bok, og i følge ryktene skal den ha blitt en liten bestselger.

On Bullshit forsøker å si noe om hva bullshit er. Den avgrenser bullshit opp mot andre nærliggende fenomen som for eksempel løgn.

Siden du sikkert ikke kommer til å lese boka, har jeg ikke noen skrupler med å fortelle hva som er hovedpoenget. Når du snakker bullshit er du likegyldig til om du snakker sant eller lyver. Løgneren derimot vet at han eller hun lyver. Formålet er gjerne å framstille noe som sant for å oppnå noe. Bullshit handler ikke om å snakke sant eller usant, det handler om å gi inntrykk av at du vet hva du snakker om. Derfor blir det egentlig uinteressant om det du sier er sant eller usant, poenget er at du må gi en troverdig selvrepresentasjon.

Med denne forståelsen av hva bullshit er, så kan alle og enhver forstå hvorfor det er så mye bullshit i verden. Det er forventet at vi til enhver tid skal kunne mene noe om alt mulig rart som vi knapt har hørt om før og bare har vag, overfladisk kunnskap om. Da blir det umulig å være alt for nøye med om alt du sier er sant (eller usant). I stedet blir det viktig å framstå som en informert fotballekspert/musikkjenner/bokleser/kjentmann/politiker og da må vi nødvendigvis prate litt bullshit innimellom.

"Never tell a lie when you can bullshit your way through"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar