05 juni 2006

Alt blir langsomt verre

Tenk deg at du er i tjueårene og ting ikke ordner seg, og da mener jeg virkelig ikke ordner seg. Du har ikke noen utdannelse, dårlig jobb (som du i tillegg har permittert fra), kjæresten din er enten langt unna eller har dumpet det, du har ingen penger og drikker alt for mye. I en slik situasjon er det sikkert mange som ville bli fristet hvis en forfatter kom og spurte om de ville være med i en novelle. I mange tilfeller er nok ikke det så dumt å gjøre, men hvis forfatteren heter T.C. Doyle og du har ambisjoner om å komme på fote igjen, så vil jeg anbefale deg å ligge lavt, eventuelt løpe din vei.Han kommer bare til å lure på deg en svær, illsint katt som kompliserer livet ditt ytterligere, overbevise deg om at det er gode grunner til å tro at verden snart går under (igjen) eller at siden søvnen kalles den lille død er de som forsøker å få deg til å sove minimordere.

T.C. Boyle ga ut novellesamlingen Tooth and Claw i 2005. Han har tidligere gitt ut 17 skjønnlitterære verk, for det meste romaner og novellesamlinger. De to siste romanene heter Drop City (2003) og The Inner Circle (2004), beggge er mulige å få tak i uten å dra til utlandet, men dessverre ikke uten å lese engelsk. Jeg sier dessverre fordi Boyle ikke er helt enkel å lese. Han bruker ganske mange litt vanskelige ord for oss utlendinger, noen er vanskelige fordi det er slang andre fordi er en pompøs dritt som skal brife med fremmedord. Heldigvis er han ganske enkel i formen, det er ikke eksperiementelle noveller vi snakker om her. De er omtrent så lange som en novelle bruker å være og har som regel bare en eller noen få handlingstråder. For de som fulgte med i norsktimene på videregående vil det være en fryd å se at noen forfattere gjør som norsklærern sa de skulle gjøre: her er det både In Medias Res og åpne avslutninger i fleng.

Tooth and Claw er en knallbra novellesamling, hvis vi for et øyeblikk ser bort fra at novellene er fryktelig tradisjonelle og kjedelige i formen. Novellene er som regel ganske morsomme, forutsatt at du liker mørk humor og innadvendt satire, og den tar opp tema intersserer meg. De handler stort sett om folk som er på bunnen av samfunnet, som strever og sliter og nesten klarer det, men så får de et slag eller et spark som sender de rett ned igjen. I valg av tema og karakterer minner Boyle litt om Bukowski, men jeg vil ikke gå så langt som å sette de i samme bås. Bukowski er noe helt annet.

Så hvis du trenger noen ålreite noveller i ferien så kjøp Tooth and Claw (eller lån den av Marius, det gjorde jeg). Utdrag fra bøker, anmeldelser, bio m.m. finner du på tcboyle.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar