11 desember 2005

Hemmeligheten bak god kaffe

Jeg fikk en epost fra noen med litt for mye å gjøre, noe som selvsagt er den perfekte unnskyldning til å skrive ganske lange og innholdsrike eposter. I denne eposten beskrives det i detalj hvordan du skal gå fram for å lage den perfekte kaffen. Siden jeg elsker å stjele andres åndsverk, så siterer jeg henne ganske in extenso:

Kaffe


Förste regel: Kaffe må brygges med kjärlighet!

Hemmeligheten bak en god kopp med kaffe er först og fremst at utstyret er rent. Kaffetrakteren med kolbe og filterholder må rengjöres med såpe og varmt vann. Skyll godt. (Når det gjelder rengjöring av kaffetrakteren for man kjöpt et rensemiddel som er spesialtilpasset kaffemaskiner på vanlige matbutikker.)

Gå til närmeste kaffe/te-forhandler og kjöp en liten porsjon kaffe du liker, eller som du höres spennende ut. Få den malt til trakter.

Det man må huske på er at kaffe er best ferskt, så kjöp bare et par hekto om gangen, og kjöp heller oftere. På den måten vil du alltid ha fyldig og god kaffe som er rik på aroma.

Ta med den nymalte kaffen hjem (kjenn hvor godt den dufter!) og oppbevar den lukket i sin pose og i en tett boks for da holder den seg bedre, men först skal du jo lage deg en deilig kopp!

Sörg for å ha en god kopp å drikke av, som også må väre ren. Den bör ha en god hank å holde i, kunne holde godt på varmen og väre av tynn porselen/karamikk, slik at kanten som legges mot leppene ikke er for tykk. Tynn kant utgjör hele forskjellen, så hvis du ikke har det må du väre på utkikk etter en ny favoritt-kaffekopp! Men husk at det ikke er så lett å finne, for det er vanskelig å lage. Du har nok störst sjangs til å finne den perfekte kaffekoppen hvor de selger håndlagde (design)kopper, eller evt. på et bruktmarked. (Gamle kopper er som regel veldig tynne i porselenet men er ofte ganske små, så da må man se etter en tekopp.) Koppen bör ha litt störrelse så man kan lage en god porsjon, også må den ikke väre for vid/åpen. Höye,smale kopper holder best på varmen. Ikke glem å kjenne på hanken!

Så til selve traktingen:


(Det förste man gjör er å fylle koppen man skal bruke med glovarmt vann så den varmes opp mens man trakter)

1. Metode: Vanlig kaffetrakter med vanlige mål kaffe i rengjort utstyr. Kaffen må helles på en termokanne med en gang for å best kunne holde på den gode smaken.

2. Metode: En alternativ "manuell" trakter som lager enda ferskere kaffe:
Du koker opp önsket mengde vann i vannkoker eller kjele. Så tar du filterholderen av trakteren og fyller den med kaffe som tilsvarer de målene du hadde brukt til trakteren. (det er mulig man vil bruke ett ekstra mål kaffe i denne metoden, for å få fyldig nok kaffe.)

Så heller man det nykokte vannet i en tynn stråle gjennom filterholderen som man holder over koppen. Hvis man vil lage flere kopper så tilsetter man ett nytt mål kaffe for hver nye kopp, og man kan evt. trakte kaffen rett i termokanna.

Så setter man seg godt til rette og har en liten "hellig" kaffestund for seg selv eller med venner. Kaffen fortjener en liten stund med stillhet i det man tar den perfekte koppen i hendene, holder rundt den, kjenner varmen og den deilige aromaen og tar sin förste slurk.

God fornöyelse!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar